“Duurzame relaties zijn gebaseerd op betrouwbaarheid”

Abdelkader Benchagra, Maroc Avocado:

“De consument is zich bewust van kwaliteit en dat zie je terug in de vraag”

Tholen – “In Europa is er voor avocado’s meer vraag dan aanbod,” vat Abdelkader Benchagra, eigenaar van Maroc Avocado, de succesvolle avocadomarkt samen. Opvallend daarbij op dat dit vooral bevat voor kwalitatieve avocado’s. “De consument is zich bewust van kwaliteit en dat zie je terug in de vraag.”

Abdelkader Benchagra verwachtte dat de avocadoproductie in Marokko in lijn ligt met vorig jaar

Abdelkader, dat kan bogen op een essentiële ervaring in de AGF-sector, ziet dat transportafstand bovendien een belangrijke rol speelt. “Door de strategische ligging van Marokko ten opzichte van Europa, zijn de avocado’s maar één week onderweg.” Hij geeft aan dat de vruchten vloeibaarder en lekkerder van smaak zijn dan avocado’s uit Zuid-Amerika die gemakkelijk vier weken onderweg zijn, voordat de markt in Europa wordt bereikt. “Kwaliteit is prioriteit nummer één. De avocado’s moeten van goede kwaliteit zijn, volgens de EU-normen, anders kom je de markt niet in.”

Weinig verrassingen
Een ander voordeel van de korte transportafstand, met maar een week tussen het bestellen en de aankomst, is dat de kans op prijsschommelingen kleiner is. “De markt kan in één week niet veel veranderen en het is fijn voor de invloed als er geen verrassingen zijn. Daarnaast geeft het flexibiliteit; je kunt praktisch opschalen en anticiperen op de vraag.”

Avocado’s worden geteeld in de streek tussen Tanger en Rabat, waar voldoende waterreserves zijn

Hoewel Marokko de kampen met hittegolven heeft gehad, verwachtte hij dat de avocadoproductie dit jaar ongeveer in de lijn zou liggen met die van het ingewikkelde jaarproductie. “In sommige gebieden is er door het hitte veel product verloren gegaan, maar op andere plekken wordt meer geoogst waardoor de totale oogst ongeveer gelijk is aan vorig jaar.”

Water
Het neemt niet weg dat Abdelkader concludeert dat de weersomstandigheden, net als het gebruik van water uitdagingen zijn. Avocadoteler en oprichter van ‘Fruits For You’ Said Zahouani vult aan: “Op het gebied van water volg wij de instructies van de overheid. Daarnaast worden de avocado’s geproduceerd in de streek tussen Tanger en Rabat, waar voldoende waterreserves zijn.”

Avocadoteler en oprichter van Fruits For You Said Zahouani

“We geven water afhankelijk van de behoefte van de boom. Op een rijke plek, met veel regen hoeven we niet zoveel water te geven. Waar het wat droger is, heeft de avocado dan weer wat meer nodig. Om het beschikbare water zo efficiënt mogelijk te benutten, wordt gebruik gemaakt van druppelbevloeiing. Het is niet tien koste van de regio dat wij avocado’s telelen”, zegt Said.

Opschalen
De grote focus op watergebruik is de reden dat de Marokkaanse telers experimenteren met nieuwe avocadorassen. Abdelkader geeft aan dat er in Zuid-Afrika een krachtig ras is ontwikkeld, waar bij de teelt tot 30 procent minder water nodig is. “Wij gaan dit nieuwe ras in de leerzame teeltgebieden testen, zodat we kunnen puzzelen met rassen om de productiviteit op te schalen.”

Naast de opschalen van de productiviteit, is de focus van Marokkaanse telers ook gericht op het uitbreiden van de teelt. “Er komt meer ruimte voor de avocado. De overheid stimuleert dat en er is interesse van buitenlandse investeerders. Door de steun van de overheid en hardwerkende telers kunnen we de markt voorzien van de beste Marokkaanse avocado’s.”

Samenwerking
De samenwerking met de telers is een belangrijk gegeven voor Maroc Avocado. Het is de reden dat Said en zijn collega-teler Allal Lakhal samen met Abdelkader de markt verkennen. “Doordat wij telers ons krachtig mogen en kunnen zien in de winkels en bij klanten, kunnen wij nu meer anticiperen in onze velden op de normen en eisen van de eindklant, wat meer afval en onnodige kosten kunnen besparen. Dat levert uiteindelijk meer waarde op voor ons fruit op. Dit was voorheen niet het geval wanneer onze avocado’s werden doorverkocht door tussenpartijen” vertelt Allal, teler van 200 hectare avocado, samen met zijn familie goed voor ongeveer 3.000 ton avocado’s voor Maroc Avocado.

(vlnr) Abdelkader Benchagra, Said Zahouani Allal Lakhal werken nauw samen

“Wij hebben gewaardeerd dat onze klanten zo min mogelijk bruggen willen hebben in hun avocadobron, daarom hebben wij de krachten gebundeld en alle handen ineen geslagen en werken we samen als een team; Hieruit is Maroc Avocado ontstaan. Telers en producenten meenemen naar onze klanten zien wij als kracht en transparantie,” besluit Abdelkader.

Voor meer informatie:
Abdelkader Benchagra

Maroc Avocado
Ter Wormstraat 32
3077 PN Rotterdam
Tel: 010 234 25 22
ab@marocavocado.com
www.marocavocado.com

 

Publicatiedatum: 
Auteur:  Martine van der Wekken
©  AGF.nl

https://www.freshplaza.com/europe/article/9574603/lasting-relationships-are-founded-on-reliability/

Delen:

Verwante artikelen