“Duurzame relaties zijn gebaseerd op betrouwbaarheid”

“Duurzame relaties zijn gebaseerd op betrouwbaarheid”

Hij is enigszins sceptisch over de exacte cijfers die overheidsinstanties, supranationale organisaties en belangengroepen publiceren. Toch is Abdelkader Benchagra van Maroc Avocado, importeur in Nederland van – zoals de naam al aangeeft – Marokkaanse avocado’s, zeker van het avocado-areaal en daarmee is de productie in dat Maghreb-land de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. “Elk jaar zie ik nieuwe boomgaarden als ik dat teeltgebied bezoek”, begint Abdel.

Laten we toch enkele cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) erbij betrekken. In 2010 besloeg het Marokkaanse avocado-areaal bijna 1.900 hectare; in 2018 was dat 5.000 hectare, en drie jaar later, in 2021, ruim 9.000 hectare. De cijfers bevestigen wat Abdel heeft waargenomen. Ter vergelijking: het Spaanse areaal groeide in dezelfde periode van ruim 10.000 hectare naar ongeveer 18.000 hectare. Momenteel beschikt het land over twee keer zoveel als Marokko, al is de areaaltoename in laatstgenoemd land veel groter.

Teeltdiversificatie en buitenlandse investeerders
Volgens Abdel vindt areaaluitbreiding op drie manieren plaats: bestaande telers diversifiëren, nieuwe telers komen binnen en buitenlandse investeerders zetten grote projecten op, allemaal aangetrokken door de mooie winstmarges die de oogst biedt. “Het is momenteel een van de meest winstgevende Marokkaanse exportproducten. De telers waarmee we samenwerken zijn grotendeels overgestapt van aardbeien op avocado, maar zelfs waar pinda’s of wilgen worden geteeld, verschijnen avocadobomen. Onlangs kocht een buitenlandse investeerder ongeveer 500 hectare en zij willen uitbreiden naar 1.000. De exportcijfers van de komende vijf jaar zullen die groei ongetwijfeld weerspiegelen.”

De verwachting is dat de avocadoteelt in Marokko snel zal evenaren, en wie weet zelfs Spanje zal inhalen. Het huidige droogteprobleem in de Axarquía, de meest vooraanstaande avocadoregio van Spanje, verergert deze verwachting. “In Marokko vindt de teelt plaats langs de kust tussen Tanger en Rabat, in een gebied waar er voorlopig voldoende regenval en watervoorraden zijn voor irrigatie”, zegt Abdel. Dat is ook nodig omdat het algemeen bekend is dat de avocadoteelt behoorlijk wat water verbruikt. Volgens gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is dat 0,729 m3 per kilogram product. In de aardbeienteelt is dat 0,306 m3, voor sinaasappelen 0,220 m3 en voor appels een schamele 0,026 m3. Er is dus bijna 30 keer zoveel water nodig om avocado’s te telen als appels.

Hoog rendement
Avocado’s – vooral Hass – zijn gevoelig voor rotatiejaren. Dat en de beschikbaarheid van water verklaren de enigszins fluctuerende jaarlijkse opbrengsten per hectare. Bereken een 10-jarig gemiddelde op basis van FAOSTAT-gegevens, en je ziet dat Marokko, met bijna 11.000 kilogram per hectare, Spanje ver overtreft, dat slechts 7.500 kg/ha bedroeg. De totale opbrengst van Spanje twee jaar geleden (116.770 kilo) was dus niet eens zoveel hoger dan die van Marokko (82.369 kilo), ondanks een dubbel zo groot areaal. Conclusie: het Noord-Afrikaanse land is nu al een belangrijke (Europese) speler op de avocadomarkt en zal dat in de toekomst alleen maar meer worden.

Klasse II blijft in Marokko
De Marokkaanse export van groene huiden begon eind september. “De bestemmingen zijn vooral Spanje, Frankrijk en Nederland. We beginnen niet zo vroeg. Eerst moet het drogestofgehalte perfect kloppen. We verpakken niets zonder voorafgaande analyse. Bovendien met Fruit Attraction eind september /begin oktober is de markt iets rustiger. Programma’s lopen dan wel, maar op de vrije markt is er weinig te doen.”

Volgens Abdel worden de meeste van deze greenskins, vooral de variëteiten Bacon en Zutano, op de lokale markt verkocht. “Dat is winstgevender dan ze naar Europa te exporteren, waar vooral Hass in trek is. Dat komt deels doordat de schillen van greenskins veel gevoeliger zijn en daardoor gevoeliger voor schade tijdens het verpakken. Het klasse II-product, dat 20% van de oogst uitmaakt, een exportsoort als Hass blijft ook op de binnenlandse markt. Die worden niet naar Europa verscheept voor verwerking tot guacamole, vooral omdat de transportkosten zo hoog zijn. Een vrachtwagen naar Europa kost nu al snel € 6.000, vergeleken met € 4.000 vier jaar geleden”, zegt hij.

Weg- versus zeevervoer
Ondanks de hoge tarieven voor wegvervoer geeft Benchagra de voorkeur aan vrachtwagens boven boten. “Zeecontainers zijn veel goedkoper en dankzij de strategische ligging van Marokko arriveren avocado’s amper een week na de pluk in de Rotterdamse haven. Maar dat kan wel eens misgaan. Zo besloot een rederij vorig jaar een omweg te maken naar de haven van Rotterdam. Groot-Brittannië eerst. De avocado’s zijn ruim een week te laat aangekomen en de klant heeft niets meer. Of u heeft de pech dat uw container in de haven gescand moet worden. Liever een container vol van zo’n € 80.000,- Het fruit komt rechtstreeks naar u toe. Ook de kosten stijgen door vertragingen, waaronder overliggelden en mogelijk kwaliteitsverlies. Uiteindelijk kan het beter zijn om iets meer te betalen voor wegtransport. Dan weten we altijd precies waar de lading is en wanneer het zal aankomen.”

Goede vraag en prijzen
De importeur constateert dat de Europese vraag naar avocado’s nog steeds groter is dan het aanbod. “Als Peru de markt verlaat – en dit jaar is dat iets eerder dan normaal vanwege El Niño – zijn Spanje, Israël en Marokko aan de beurt. Maar zelfs samen hebben ze niet genoeg aanbod om aan de nog steeds sterke vraag te voldoen. Ook Colombia is op de markt, maar biedt wat te kleine maten aan. Europa geeft de voorkeur aan grote avocado’s waarop je gemakkelijk een sticker kunt plakken. De prijzen van dit seizoen zien er goed uit. In de eerste helft van september ging een doos van 4 kg voor € 7-8, maar begin oktober bedroeg het € 13-14; bijna het dubbele”, legt Abdel uit.

Professionalisering
Gezien de uitstekende kansen van de Marokkaanse avocado op de Europese markt, probeert hij de teelt en export in Marokko te helpen professionaliseren. “Als Europese importeurs zitten we een beetje in het vizier van de Marokkaanse telers. We zien waar de markt naartoe gaat en proberen dat aan de telers uit te leggen. Welk ras en welke specificaties worden er gevraagd? Ook op het gebied van de handel moeten we nog veel leren. Kijk naar Peru Colombia of Zuid-Afrika: zij hebben kantoren in Europa en kopen buiten het seizoen product in om jaarrond te kunnen leveren. Dat doen wij nog niet, maar dat komt wel.”

Abdel zou graag zien dat de verkoop van Marokko naar Europa wat meer gestructureerd zou zijn. “Ik wil dat mijn klanten een volledig schema kunnen maken met Marokkaanse avocado’s. Dat ze weten welke hoeveelheden ze kunnen kopen en tegen welke prijs”, legt hij uit. “Goede afspraken zorgen voor langdurige relaties en een stabiele bedrijfsvoering. Daar hebben zowel telers als klanten profijt van. Soms mis ik dat nog wel een beetje in de Marokkaanse sector. Het gaat niet alleen om planning.”

“Ook komt het vaak voor dat niet iedereen zich altijd aan de afspraken houdt. Terwijl langdurige relaties gebaseerd zijn op betrouwbaarheid. Je kunt klanten niet in de kou laten staan omdat je ineens de kans hebt om een partij voor een ander bedrag aan iemand anders te verkopen. “Een paar cent meer. Dat doen wij niet en kiezen onze leveranciers zorgvuldig op basis van een aantal criteria, waaronder betrouwbaarheid. Het groeipotentieel is er; voeg wat meer structuur toe en Marokko zal snel onmisbaar worden op de Europese avocadomarkt”, voorspelt Abdel. .

Abdelkader Benchagra
CEO Maroc Avocado
ab@marocavocado.com
Publicatie datum: 

© FreshPlaza.com / Contact

https://www.freshplaza.com/europe/article/9574603/lasting-relationships-are-founded-on-reliability/

 

https://www.freshplaza.com/europe/article/9574603/lasting-relationships-are-founded-on-reliability/

Delen:

Verwante artikelen